joi, 29 martie 2007

Supararea cand imi vine, dau cu blogul dupa tine

1.Romania e o tara de microbisti inapoiati, dar cu net. (Asta e o afirmatie mai mult retorica)

Acum doi-trei ani, 90% dintre cei care aveau acces la net si il accesau regulat, habar n-aveau ce inseamna blogul si se multumeau cu F5 din ora in ora pe gsp, rdf sau, in cel mai bun caz un evz. Editiile online ale ziarelor au simtit asta si, cu gsp in frunte au dat mai mult continut pe site-uri. In timp cat de cat, sa zicem... real. Adica au dat mult mai multa importanta editiei online si o actualizeaza cel putin o data la doua ore. Si asa ajunge gsp.ro in top cinci in fiecare saptamana pe trafic. Cu stirile proaspete pe care le difuzeaza. Si au milioane de afisari. Pentru ca suntem milioane de microbisti (evident barbati) si doar cateva mii de suporteri ai altor sporturi. De-aia nici nu vor pune vreodata un feed RSS pe gsp. Asa cum au toate ziarele din strainatate. Feed RSS ordonat, frumos, dupa categorii, dupa comentarii etc. Pai de ce sa puna? Sa le citesc eu articolul in feed reader si sa piarda afisarile si vizitatorul? Niciodata, cel putin nu in deceniul asta. Mai bine isi fac "toolbar" pe o unealta gratis de pe net. Si o dau celorlalte milioane de microbisti care la randul lor vor sa fie "informati" despre ultimele "poze inedite" cu femei in fularul nationalei/Rapidului/Stelei/etc.

2. Si inca putin si microbistii au inceput sa citeasca bloguri.

Cand gsp a vazut ca merge mai bine cu online-ul .ro au dat drumul la bloguri. Asta a fost probabil singura miscare pentru care ei trebuie laudati. Orice s-ar spune, gsp a popularizat blogurile in randul maselor de microbisti si nu numai. Atat doar: le-a popularizat. Nu le-a facut mai bune (ba din contra), ci le-a facut cunoscute. Ca mijloc de comunicare. Si au dat drumul la blogsport. Si au lasat libera calea microbistilor pentru a se injura copios ori de cate ori se punea, retoric, vreo intrebare de genul: "Cine credeti ca va castiga/pierde/aduce cupa/fi titular/va fi dat afara... ?". Deci Romania e o tara de microbisti frustrati.

3. Cand microbistii frustrati s-au apucat sa scrie bloguri, a inceput showul.

Blogurile romanesti, atatea cate sunt ele, sunt scrise de doua categorii de oameni: aia care au ceva de spus in domeniul lor (advertising, online, technologie, carti, sport, filme sau presa) si care n-au nimic de spus din nici un domeniu specific, dar sunt cititi pentru felul in care vad ei lumea. Asa s-a cristalizat in timp o lista de bloggeri "A-list". La inceput, multi dintre cei care isi faceau un blog, aveau linkuri inspre blogurile gsp. Deh, erau primii care au dat bloguri in masa. Apoi lista s-a cristalizat mai mult si blogurile gsp au disparut din blogrollul bloggerilor romani. Asa s-a ajuns la un A-list cu nume semnificative pentru domeniile de mai sus. La asta a ajutat mult si blogfestul. Si iata ca se contureaza o noua categorie de bloggeri. Microbistii aia frustrati care, pentru a arata lumii ca ei sunt contra (cam ca in spotul ala cu Jugaru de la ProFM) fac si ei un blog. Si nu-l pot face fara impact. Adica nu putem fi anti-un-no-name. Si-atunci le fac antizoso si antijeg. Astea sunt exemplele pe care le-am gasit eu. Nu le dau link, pentru ca nu merita atentie tocmai prin faptul ca ei sunt contra dar nu difera cu nimic in felul lor asta "contra" de a fi zososucks sau antijeg (e cam complicat, dar veti intelege daca recititi). Adica ei sunt anti si pace. Nu "@nT!" in felul lor ci doar anti.

Sunt curios ce urmeaza dupa faza asta. Poate urmeaza blogul anti-anti-X :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu