vineri, 4 mai 2007

Conu' Caragiale bine le mai zicea!

Ador modul in care stim sa gasim o vorba de duh pentru fiecare din problemele pe care le intampinam. Personajele care apar seara de seara la televizor consacra astfel de afirmatii, chiar le fac celebre.
O echipa de fotbal care a castigat o partida "si-a dorit mai mult victoria".
Orice politician lupta impotriva "sistemului ticalosit si a coruptiei".
Hartia igienica, inclusiv ea, trebuie fabricata "conform normelor europene".
Un personal al lui I.L. Caragiale, binecunoscutul cetatean turmentat face si el cunoscuta o replica, celebra sa interogatie: "Da' eu cu cine votez?".

De data aceasta nu vom alege intre doi sau mai multi candidati sau intre doua sau mai multe ideologii. Inca nu stim pentru ce vom vota pe 19 mai, dincolo de cele doua raspunsuri seci, DA pentru demitere, NU pentru sustinere. Vizionar nu sunt, iar talentul lui Dan Brown pentru fabulatii imi lipseste cu desavarsire.
Traian Basescu sustine ca se va retrage din viata politica daca nu va primi votul de sustinere al cetatenilor. Cu alegeri organizate in 3 luni, nu vad nici un posibil presedinte printre liderii politici ai tarii.
Daca Basescu este confirmat, revine la Cotroceni, fara a avea vreo asigurare ca acest scenariu al suspendarii nu se va repeta lunar. Situatia aceasta cere o reforma constitutionala. Oportunitatea introducerii votului uninominal in cadrul unei noi revizuiri reprezinta o alta discutie. Personal, nu cred ca Romania este pregatita pentru acest sistem electoral. Pe principiul "esielom" al lui Cristian Tudor Popescu, am avea un parlament celebru, format din actori, fotbalisti si manelisti.
Romanul, sugubat din fire, nu este inca suficient de responsabil pentru o astfel de decizie.
Din aburii alcoolului, renaste aceeasi intrebare: "Eu cu cine votez?".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu