miercuri, 20 iunie 2007

Povestea adevarata

Rosia Montana...cea mai cunoscuta comuna din Romania. Teritoriu pe disputa pentru cel de-al doilea zacamant auro-argentifer din lume, se sustine. Am aurmarit aseara pe TVR 1, Intre bine si rau, emisiunea lui Liviu Mihaiu. A avut invitati sustinatori ai proiectului, inclusiv Alan Hill, presedintele infamului Gabriel (Gabriel Resources), opozanti, tot ce inseamna ONG de mediu din Romania, plus cireasa de pe tort, Eugen David - presedintele Alburnus Maior. Cu titlu aparent neutru, Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu si Ministrul Mediului, Attilla Korodi.

Discutia era menita sa dea posibilitatea de exprimare tutoror. Trecand peste opozitia evidenta a lui Mihaiu, cunoscut militant pentru mediu - Proiectul Academiei Catavencu in Delta Dunarii, telespectatorul neutru nu a putut sa isi formeze o opinie. Nu avea ce alege intre limbajul de lemn al lui Hill, acuzele lipsite de fond ale ecologistilor si declaratiile cu caracter electoral ale lui Olteanu, care a propus o reunire a Grupului parlamentar de lucru romano-ungar, la Rosia Montana, pentru a le demonstra vecinilor ca tara noastra va lua o decizia numai dupa o prealabila consultare cu acestia. Singurul om cu argumente a fost Ministrul Mediului, de departe cel mai bun ministru al Cabinetului Tariceanu II.

In tot acest timp pe crawl curgeau mesajele membrilor ONG-urilor si ale angajatilor Rosia Montana Gold Corporation. Parerile oamenilor neimplicati erau evidente, acestia necunoscand toate dedesubturile legaturilor dintre RMGC si administratia locala.

Reprezentantii ONG-urilor au adus numeroase acuze de incalcarea a legislatiei tarii de catre Gabriel, dar la cererea lui Liviu Mihaiu de a argumenta, au venit cu exemple singulare de incalcare a legii de catre consilierii locali ai comunei.

Ce sa mai crezi? In perioada urmatoare expira termenul de analiza acordat grupului parlamentar care studiaza aceasta investitie. In acest timp, relocarile continua in Rosia Montana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu