vineri, 29 iunie 2007

Rusia, mereu surprizatoare

Rusia vrea Polul Nord! Ce sa faca cu el, as intreba? Raspuns evident, petrol, gaze si alte resurse minerale. Beneficiind de o structura care leaga teritoriul tarii de o serie de formatiuni muntoase submarine si de legislatia internationala care ii permite, Rusia vrea o parte insemnata din Oceanul Arctic, pentru a-l exploata. Descoperirea de noi resurse in acea zona constituie un semnal continuu de alarma in Europa. Rusia a demonstrat ca stie sa isi foloseasca toate armele, recurgand inclusiv la "santaj energetic", de notorietate fiind incidentul de acum un an si jumatate cu Ucraina.

Constienta de pericol, UE a incercat o abordare unitara a problemei. S-au organizat intalniri, s-au expus problemele si s-au cautat solutii. Rezultatul? Zero. Rusia a abordat problema "pe tari". Astfel, doi dintre cei mai importanti membrii ai Uniunii, Germania si Italia, au demarat o serie de negocieri individuale cu Rusia pentru a gasi solutii crizei energetice. Slabiciunea Rusiei pentru Germania a fost evidentiata odata cu acordarea unui post in cadrul Gazprom fostului cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder.

Gafele politicii externe a Romaniei sunt bine-cunoscute. De pe urma a cel putin 3 episoade (Traian Basescu - "Marea Neagra, lac rusesc", Traian Basescu - "30 de ani ati stat la noi in tara si nu v-am intrebat de ce!" si, din nou, Traian Basescu, la ultima intalnire desfasurata la Zagreb, careia presa i-a acordat spatii intinse), noi avem de suferit - platim unul dintre cele mai mari preturi la gazele naturale rusesti.

Viitorul se anunta sumbru. Romania este evitata de magistralele de petrol si gaze planificate a tranzita Europa. Romania nu dispune de finatele necesare dezvoltarii energiilor regenerabile. Seceta prelungita va reduce drastic productia de energie hidro. Centrala de la Cernavoda lucreaza inca sub capacitate, fiind si ea afectat de seceta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu