vineri, 22 iunie 2007

S-a lansat digg.ro - imagine a blogosferei romanesti

Chiar în ultimul număr din Săptămâna Financiară am citit o analiză interesantă [aici textul] despre portalul digg.com. Despre cum s-a dezvoltat, cum a trecut de un milion de useri înregistraţi şi cum a ajuns la o valoare de piaţă de 100mln USD.

Zilele trecute remarcam cum Fulgerică a ajuns pe primul loc în trafic (bloguri) după ce materiale ale sale au fost preluate de reddit sau digg.

Digg.ro (via Plăcerea nu se refuză) se vrea a fi "a fi o imagine a blogosferei romanesti. O reflexie in oglinda a blogosferei. Nimic mai mult." Deci va prelua şi va da mai departe posturi de pe bloguri. Încă nu ştim dacă româneşti sau şi străine.

Dincolo de numele acesta, digg, care poate e "împrumutat" cu ştiinţă sau fără (eu n-am ştiinţă), cred că ideea va prinde şi este una bună, deşi nu este ceva cu totul nou în .ro. Portaluri de genul acesta au mai existat, însă niciunul cu o interfaţă grafică atât de asămănătoare cu cea a originalului digg.com. {LE: mai există şi alte clone digg în .ro, nu m-am documentat eu suficient, dar, atâta timp cât nu va avea probleme cu denumirea asta "foarte inspirată", digg.ro va avea avantajul numelui} Atât la nivel de grafică, dar şi la nivel de usability, site-ul este foarte asemănător cu originalul, iar tocmai acest fapt poate însemna un mare atu. Celelalte site-uri specializate pe "revista presei" (exprimare nefericită a SFin) erau doar o colecţie de feed-uri la grămadă. Digg.ro permite o clasificare clară a acestora după numărul de voturi pro sau contra acordate conţinutului. Interacţiunea dintre vizitator şi conţinut este deocamdată timidă, însă, cu timpul, cred că acest puiuţ de digg poate determina creşterea în valoare a contentului generat de bloggerii din România. Asumând din start că vizitatorii înregistraţi vor avea simţul valorilor şi vor şti să încline balanţa.

Nu se va ajunge, clar, la traficul originalului digg, dar ar fi o reuşită dacă puiuţul de digg ar strânge măcar 1% din traficul românesc. Sper să nu ajungă precum alte clone celebre ale unor site-uri împrumutate.

Va creşte puiuţul de digg la un gropar renumit sau va lâncezi şi va dispărea uşor, uşor?

LE: fac un mic experiment şi am postat şi pe digg.ro :)

4 comentarii:

Info SCNet spunea...

Dincolo de numele acesta, digg, care poate e "împrumutat" cu ştiinţă sau fără - iti zic eu ca e cu stiinta, Domeniul nu era al lui haotik, si a purtat delungi tratative cu posesorul domeniului ca sa i-l dea si sa il dezvolte.

Eu cred ca va avea succes!

Anonim spunea...

Eu nu ma prea prind de principiul de functionare...

Bogdan spunea...

@bogdan:
principiul de funcţionare e destul de simplu. dacă tu, ca utilizator înregistrat, găseşti o pagină interesantă subscrii link-ul pe pagina principală, în secţiunea "trimite anunt nou" iar dacă şi alţi utilizatori găsesc link-ul (pagina respectivă) util, atunci îl votează. Dacă nu îl găsesc interesant, îl "îngroapă".

@Gez:
şi eu cred că va avea succes, atît timp cât digg-ul cel mare nu se sesizează de apariţia unei "francize" pe .ro. atunci va deveni mai interesant. pentru că, evident, groparul cel mare poate cere închiderea domeniului sau schimbarea numelui acestuia.

Anonim spunea...

Cea mai perfecta copie a Digg-ului, varianta romaneasca: www.VoxRo.com

VoxRo.com, este un loc pentru vorbitorii de limba romana sa descopere si sa imparta articole din orice colt al lumii. De la cele mai importante web site-uri la cel mai obscur blog. VoxRo aduce la lumina cele mai bune lucruri pe web cu ajutorul votului utilizatorilor sai. Nu gasiti editori sau scriitori la VoxRo, suntem aici sa oferim un loc unde oricine poate sa determine valoarea continutului si sa schimbam felul in care cititorii de limba romana consuma informatia pe web.

Trimiteți un comentariu