miercuri, 21 martie 2007

Vreau sa fiu diplomat

De azi dimineata cea mai ferventa dorinta a mea e sa fiu diplomat. Asta dupa ce, in prealabil, am fost ministru de externe. Doar asa pot fi un diplomat de succes. Sau cu mai putin succes dar cu bani.

Daca pana in aceasta dimineata il admiram pe Mihai Razvan Ungureanu, acum am indoieli fata de calitatile sale. Nu de calitatile sale in domeniul diplomatiei, pe care nu am motive sa le contest. Am insa ceva de spus in ceea ce priveste moralitatea dansului. Inainte sa fie ministru de externe, domnul mai sus mentionat a fost reprezentantul Romaniei la SECI, post care a ramas blocat dupa ce acesta a fost numit ministru de externe. Acum ca a fost nevoit sa demisioneze, domnul Ungureanu se va intoarce, cel mai probabil, la acest post. Pana aici corect si oarecum logic. Dar domnul Ungureanu a avut insa grija, inainte de a parasi ministerul de externe, sa-si asigure un trai decent. Vorba aia, are nevoie omu de paine si lapte, sa traiasca si el bine. Asa ca demisionarul ministru de externe a initiat o hotarare conform careia a obtinut o marire a salariului pentru postul pe care il ocupase si la care spera sa se intoarca. Nu e de condamnat, ca doar orice cetatean isi doreste o marire de salariu, apreciere si recunoastere la locul de munca. Chestiunea e insa alta. Salariul a fost dublat, ajungand, cu sporuri si prime, obligatorii pentru un asemenea post care presupune stres si maxima responsabilitate si profesionalism, la frumoasa suma de 8000 de euro. Sa ne traiesti domn ministru! Stiti ca de o asemenea marire de salariu nu s-a mai bucurat niciodata nici un diplomat roman? Sau ca o asemenea suma nu mai primeste nici un cetatean roman trimis cu treaba, de catre statul roman, departe de locurile natale? Pai unde e moralitatea, colegialitatea si onestitatea domnului ministru? Nu putea, macar asa, de ochisorii lumii, sa ii serveasca si pe oropsitii sai colegi cu cate o marire?

E dezamagitor uneori sa vezi cum unii oameni, pentru care aveai respect si consideratie, fac unele lucruri la care nu te asteptai nici in ruptul capului. Sunt curioasa, dupa Mona Musca si Razvan Ungureanu, cine urmeaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu