joi, 11 octombrie 2007

Unde e cu adevarat buba

"Caltaboşu', pălinca, mita şi ardelenii". Sau "Teleprobatoriu în direct". Cam aşa ar trebui să se intituleze înregistrarea difuzată de TVR, astăzi, la oră de maximă audienţă. Actorii îi cunoaşteţi deja. Scenaristul, regizorul şi producătorul au fost omişi însă din generic.
Şi probabil vă întrebaţi, ca şi Daniel Morar de altfel, cum a ajuns acea înregistrare la TVR?
Foarte simplu! Potrivit unor surse din instituţia care s-a ocupat de difuzare, caseta a venit astăzi de la DNA. Cine era destinatarul? Doamna Rodica Culcer. Căreia i-a fost adusă personal de către reporterul Alexandru Costache.
Potrivit aceloraşi surse, caseta avea 21 de minute, era deja montată, cu titrajul făcut. Grijulie, Rodica Culcer a supravegheat personal copierea casetei. Astfel, a luat naştere o ştire de 2 minute. După copiere, caseta a fost returnată expeditorului prin acelaşi curier. - sursa.
So, who the fuck is Alexandru Costache?

Iaca primul link care dă aşa ceva (hotnews):

Unul dintre jurnalistii televiziunii publice, Alexandru Costache, se afla in centrul unui imens scandal de presa. Jurnalistul a trimis cotidianului "Evenimentul zilei" o scrisoare deschisa in care acuza cenzura si presiunile la care sint supusi din partea PSD ziaristii postului public.

Un conflict a izbucnit si in interiorul televiziunii intre conducere si Alexanrdru Costache, in momentul in care directorul televiziunii, Valentin Nicolau s-a opus ca jurnalistul sa inregistreze discutia la care fusese chemat. La ora actuala s-a format o comisie care sa investigheze cele intimplate in biroul directorului general.

Reporterul Alexandru Costache a declarat la Radio MIX, in cadrul emisiunii "Romania la raport", ca mai multi colegi ai sai de la televiziunea publica protesteaza impotriva cenzurii si presiunilor pe care le suporta din partea puterii. El a oferit mai multe exemple prin care in plina campanie electorala stirile considerate neconvenabile pentru PSD sint prelucrate sau pur si simplu nedifuzate.

Şi mai departe, luarea de poziţie a PNL, tot din 7 decembrie 2004:
Alexandru Costache, jurnalistul din TVR care a spart tacerea, a spus ca acest demers vine din constiinta, a cerut politicienilor de orice tip sa nu le confiste demersul, care este "un demers pur jurnalistic, care vine din constiinta". "Vin cu argumentul sinucigasului - e un argument de kamikaze".

Dintre practicile denuntate de ziaristi:
>> Reporterii sunt chemati si li se rescriu textele;
>> Sunt adusi invitati despre care producatorii nu stiu;
>> Vin reporterii de la filmare si intreaba: "Bine, dar noi putem sa dam asta pe post?";
>> Se schimba agenda si se fac editii speciale in urma telefoanelor
>> Ceea ce este cel mai grav: exista autocenzura in TVR.
Măi, măi nu ştiaţi voi pe cine plângeţi acolo, în TVR! Şi mamă, mamă cum se schimbă povestea cu "Dar noi putem sa dam asta pe post?" între PSD şi Traiantino. Băiatul ăsta, Costache, are ochi albaştri, sau ce dracu? E prea tânăr, parcă, pentru ochi albaştri.

La urma urmei, problema nu este că a dat TVR caseta pe post. Este treaba lor ca jurnalişti să facă ştiri şi să le difuzeze. În interesul public. Problema este că materialul ăla video s-a scurs din ceea ce este un rechizitoriu într-un dosar penal. Asta e penal de grav.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu